Bu Blogda Ara

22 Ocak 2012 Pazar

Futbol Tarihinin En İyisi Messi mi?


   Son birkaç yılda dünyada belki de en çok polemik olan, üzerinde konuşulan şeylerden birisi dünyanın gelmiş geçmiş en iyi oyuncusunun kim olduğu. Bu konuda futbolu bilen insanların arasında çok farklı isimler geçiyor. Bunlardan en fazla geçenler ise kuşkusuz Maradona ve Pele. Lionel Messi futbol dünyasına kazandırılmadan önce sadece Diego Maradona ve Pele konuşuluyor ve sadece onların varisinin kim olacağı düşünülüyor ve adaylar çıkarılıyordu. Fakat belki de Fenomen Ronaldo’dan sonra ilk defa bir isim, onların ilk iki sıradaki yerlerini sallıyor ve hatta alacak gibi görünüyor.

Futbol dünyasında Pele’yi izleyebilen nadir isimler Pele’nin kuşkusuz en iyi olduğunu söylüyorlar. Kazandığı 3 dünya kupası ve attığı 1283 gol bunları doğrular nitelikte. Fakat Avrupa’da hiç boy göstermemiş olması ve dolayısıyla Avrupa’da kulüpler bazında herhangi bir kupa kazanmamış olması onun eksi yönü gibi görünüyor. Pele’nin en önemli handikaplarından bir tanesi de onunla ilgili çok fazla görüntülü kaynak olmaması gibi görünüyor.

Maradona’yı izleyebilen ve onun hakkındaki kaynaklar ise Pele ‘ye nazaran çok daha fazla. Maradona’yı izleyenler ise, Pele’yi sadece anlatılanlar, istatistikler ve ufak tefek görüntülere göre değerlendirip Maradona’nın net bir şekilde Pele’nin önünde olduğunu söylüyorlar. Maradona’da, Arjantin’le 1 kez dünya kupası kazanmış, 1 kez de Dünya Kupasını finalde kaybetmiş, Napoli gibi Avrupa’nın ve İtalya’nın çok önde olmayan bir takımıyla UEFA kupasını ve 2 kez olmak üzere Serie A şampiyonluğunu kaldırmış, Barcelona gibi Avrupa’nın en büyük takımlarından birinde oynamış ve birbirinden klâs çok sayıda gole ve güzel harekete imza atmış bir isim. Maradona’nın en büyük handikaplarıysa düzgün olmayan ve çok eleştrilen sosyal hayatı ve Avrupa’da Barcelona’da oynamasına rağmen Copa del Rey dışında önemli bir başarı kazanamamış olması.

Bizim ve Maradona’yı izlemiş insanların büyük bir bölümünün gelişiminin her bölümünü an ve an takip ettiği diğer isim Lionel Messi. Barcelona’nın artık efsaneleşen altyapısı La Masia’nın belki de artık nirvanaya geldiği nokta olan Messi, henüz 24 yaşında olmasına rağmen şuana kadar 5 La Liga şampiyonluğu, 3 Şampiyonlar Ligi kupası, 2 UEFA Süper Kupası, 2 Kıtalararası Kupası kaldırmış bulunuyor. Kişisel olarak da Futbol dünyasının en önemli ödülü saylan Fifa ve France Football Dergisi’nin ortaklaşa verdiği Altın Top ödülünü 3 kez kazandı. Fakat Arjantin milli takımıyla katıldığı 2006 ve 2010 Dünya kupalarında Çeyrek Final’i bile geçme başarısı göremedi. Messi’nin Pele ile karşılaştırdığımızda handikapları henüz dünya kupası kazanamamış olması ve daha onun attığı kadar gol sayısına ulaşamamış olması. Fakat gol sorunu olmayan bir oyuncu olduğu için ve önünde daha futbol oynayacak uzun yıllar olduğundan gol sayısını yakalamak ihtimali gayet yüksek görünüyor. Pele’ye göre artı olan yönleri ise Avrupa’da yaşına rağmen takım ve bireysel bazda kazandığı inanılmaz başarılar.
Maradona ile karşılaştırdığımızda ise yine Dünya Kupası kazanamamış olması ön plana çıkıyor. Maradona dan geride olacak bir yönü ise Avrupa’nın orta düzey takımlarından bir tanesiyle Avrupa Kupası kazanamamış ve bence kazanamayacak olması. Fakat sosyal yönden çok düzgün ve karakterli olan Messi, yine Avrupa’da Maradona’dan hem bireysel hem de takım anlamında başarılı.
Sonuca gelecek olursak,  Messi 2014’de veya 2018’de Arjantin’le kazanacağı bir dünya kupası ile dünyadaki insanların büyük bir bölümü tarafından dünya futbol tarihinin en iyisi kabul edilecektir.
Ama benim için küçük bir takımla veya Barcelona dışında bir kulüp takımıyla başarı kazanmadan Maradona’nın önüne geçemeyecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder