Bu Blogda Ara

24 Ocak 2013 Perşembe

Nolur Kal Valdes!!


Geçtiğimiz günlerde Barcelona kalesinin 1 numaralı ismi Victor Valdes, 2014’te bitecek olan sözleşmesini uzatmayacağını ve kariyerine farklı bir kulüpte devam etmek istediğini söyledi. 2002 yılında Barcelona A takımına çıkan Valdes, 2002-2003 yılında Rijkaard sayesinde formayı Rüştü Reçber’den almış ve aldığından beri de Barcelona kalesinin 1 numaralı ismi konumunda olmuştur.
Barcelona formasıyla ligde 350 maça çıkan Valdes kaleye ilk geçtiği yıllarda yaptığı inanılmaz hatalar ve yediği komik gollerle futbol dünyasına damgasına vurmasına rağmen tecrübe kazandıkça ona duyulan güven biraz daha artmıştı. Fakat Valdes’in genel olarak performansına baktığımızda hiçbir zaman dünyanın en iyi kalecilerinden biri olarak gösterilmediğini ve hemen hemen hiçbir maçta inanılmaz kurtarışlar yaptığını görmediğimizi de söylemek lazım. Hatta şöyle de çok ilginç bir gerçek var ki Valdes İspanya Milli Takımı’nın formasını ilk defa 28 yaşında giymiştir ve şuan 31 yaşında olmasına rağmen toplam 8 maç İspanya için oynamıştır. Formayı bu kadar az giymesi tabi kötü bir kaleci olduğunu göstermez çünkü önünde yıllardır dünyanın en iyi kalecilerinden biri olan Iker Casillas gerçeği mevcut. Fakat Valdes 2010 yılına kadar İspanya milli takımının kadrosuna 3.kaleci olarak bile çağrılmamıştır. İspanya 1.kalecisi Canizares ve ardından Casillas, 2. Kalecisi Canizares ve ardından Reina 3. Kalecisi de bir ara Reina, o dönemlere damga vuran Villarreal’in kalecisi Diego Lopez ve Aranzubia gibi isimler olmuştur. 2010 yılında Villarreal’in ve Diego Lopez’in düşüşü sebebiyle dünya kupası kadrosunda 3.kaleci olarak kendine yer bulan Valdes o günden bu yana da İspanya milli takımının 3.kalecisi olarak devam ediyor.
Yine bir diğer ilginç nokta ise Valdes’in tam 3 kez İspanya’da en az gol yiyen kaleciye verilmekte olan Ricardo Zamora ödülünü kazanmış olması. Bu ödülü asla Valdes’e mal etmemek lazım çünkü kazandığı dönemlerde Barcelona takdire şayan bir takım savunması örneği gösteriyordu ve hala da göstermeye devam ediyor.
Valdes’in bu döneme kadar Barcelona’da kalmasının en büyük sebeplerinden biri olarak Katalan olmasını görüyorum. Ne kadar inanılmaz hatalar yaparsa yapsın Barcelona savunmayı takım halinde yaptığı için kalecinin onlar için önemi sadece atağı başlatmak aslında. Tek istedikleri iyi pas atabilen bir kaleci o da genel itibariyle kısa pasla başladıkları için çok da zor bir iş olmasa gerek.
Valdes’in yerine kimin geçebileceği ise şuan tam bir soru işareti fakat adaylar hemen hemen belli gibi. Dedikodulara göre şuan Barca kalesinin 4 adayı var; Reina, De Gea, Courtouis ve Stekelenburg. Bu adayları tek tek değerlendirdiğimizde De Gea ve Courtouis yı direk elememiz gerekiyor. De Gea’yı Alex Ferguson’da Manchester kulübü de asla bırakmayacaktır. Courtouis ise 1-2 yıl içinde Cech’in yerini alarak Cech’in yıllardır başarıyla koruduğu kaleyi aynı şekilde korumaya devam edecektir ve Chelsea de onu bırakmayacaktır. Reina en kuvvetli aday gibi görünüyor. Zaten bir La Masia ürünü olan Reina, Barcelona kalesini en azından 2-3 yıl kadar güvende götürecektir.
Valdes’in ayrılacağını açıklamasının ardından benim merakla beklediğim ise hangi takıma gideceği. Gittiği takımda yıllardır Barcelona takım savunmasının arkasına saklanan gerçek Valdes’i bizlere izlettirecektir. Büyük bir merakla o günlerin gelmesini ve Valdes’in gerçek performansını göstermesini bekliyorum. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder