Bu Blogda Ara

12 Haziran 2012 Salı

Euro 2012 Favori Takım Analizi: İspanya



Pek çok insanın üst üste 3.defa milli takımlar düzeyinde bir kupayı kazanıp rekor kırmasını beklediği İspanya’da David Villa ve Carles Puyol gibi iki ilk 11 oyuncusundan bu turnuva mahrum kalacak. İtalya maçında Puyol’un yerini Ramos’la dolduran Del Bosque, Villa yerinde de formsuz da olsa tecrübesiyle takıma katkı verebileceğini düşündüğü Torres’e görev verecek gibi görünse de, ilk maçta forvetsiz olarak görünen 4-6-0 taktiği ile takımını sahaya sürdü.

Kalede yıllardır değişilmez olan ve formda bir Casillas var. Defansın sağında Ramos’u stopere çektiğinden dolayı Arbeloa’yı gördüğümüz İspanya’da, stoper ikilisi Ramos ve Pique’yi görüyoruz. Sol bek mevkisi Euro 2008’de ve 2010 Dünya Kupası'nda da takımın en zayıf ve alternatifsiz yeri konumundayken orayı Capdevila ile dolduran İspanyollar, Capdevila artık belli bir yaşı aşıp, formu düştüğü için yeni isimler denemeye başladılar. Hazırlık maçlarından Malaga’lı Nacho Monreal ve Valencia’lı Jordi Alba’yı deneyen Del Bosque en son Alba’da karar kıldı ve İtalya maçında da ona görev verdi. Alba hızı ve atikliğiyle öne çıksa da defansif anlamda biraz zayıf kalan bir görüntüsü var.
İspanya’nın en önemli yeri olan orta sahaya geçtiğimizde inanılmaz ve kaliteli alternatifler görüyoruz. Xavi, Iniesta, Fabregas, Mata, Silva gibi dünyanın en iyi orta saha oyuncularına sahip olan İspanya, 4-3-3 taktiğine göre dizdiğimizde defansif ortasaha kısmında Barcelona’nın da görünmez görev adamı Busquets’i görüyoruz. Basit futbol anlayışı ile takıma çok katkı veren Busquets, bir yıldız olmasa da kendisinden istenen görevi tam layıkıyla yapan bir oyuncu. Onun önünde ikili olarak Xavi-Xabi Alonso ikilisinde hem fikiriz. Forvette Villa olmuş olsaydı, Fabregas’ın yedek kalma ihtimali doğabilirdi. Villa olduğu takdirde ofansta forvet gibi oynayan Fabregas’a yedek kulübesi görünecekti. Bu oyuncuların yanı sıra yine aynı mevkide oynayabilecek Avrupa Ligi finali oynamış bir Javi Martinez ve Şampiyonlar Ligi kaldırmış bir Mata da var.
Ofansif kanatlara gelecek olursak, sağ kanatta Manchester City ile Premier Lig Şampiyonluğu yaşamış ve yüksek kalitede bir David Silva görüyoruz. Solda ise Iniesta fırsatcılığı ve tekniği ile golü devamlı arayan bir oyuncu.
Forvette benim öngörüm Fernando Torres’in ilk 11 başlayacağı yönündeydi fakat Del Bosque, İtalya maçında Fabregas’ı bir forvet gibi önde oynatarak biraz 4-3-3 biraz 4-6-0 gibi oynadı.
İspanya’nın bana göre en kilit isimleri, kurtarışlarıyla maçların seyrini değiştirebilecek Iker Casillas, orta sahadaki lider özellikleri ve paslarıyla Xavi ve her an tehlikeli olabilecek, fırsatçı bir Iniesta olarak görünüyor. Tabi ki bu isimlerin yanına pek çok isim yerleştirebiliriz. 
Benim öngörüm, İspanya eğer forvetsiz oynamaya, tamamen orta sahalardan kurulu bir kanat ve orta sahayla oynarsa bu turnuvada final göremez. Formsuz da olsa ilerde bir Fernando Torres’in olması veya formda olan Fernando Llorente gibi bir ismin olması İspanyolları ataklar sırasında daha efektif bir hale getirecektir bence. Bu şekilde 4-6-0 oynadığı zaman orta saha kalabalığı ve pas yönünden efektif olsa da ilerde topu alacak, tutacak, uzun top atıldığında koşacak, rakip defansı yoracak bir isme son derece ihtiyaç olduğu gruptaki ilk İtalya maçında da görüldü. Bakalım, Del Bosque kalan maçlarda bu duruma bir çözüm bulabilecek mi? 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder