Bu Blogda Ara

18 Haziran 2012 Pazartesi

İtalya Futbolunun Yeni Süper Çocuğu: Marco Verratti


5 Kasım 1992 Tarihinde İtalya’nın Pescara kentinde dünyaya gelen Marco Verratti, futbola yine doğduğu yerin takımı olan Delfino Pescara Calcio genç takımında başladı. Bir orta saha oyuncusu olan Verratti, 2008-2009 sezonunda daha 16 yaşındayken A takımla ilk maçına İtalya Kupası 1.turunda çıktı. Takımı Pescara’nın Mezzocorona’yı 2-0 yendiği maçta 89.dakikada Antonino Cardinale’nin yerine oyuna girerken, ilerde onu bekleyen parlak geleceği belki de o maçta onu oyuna alan teknik direktör Giuseppe Galderisi görmüştü. Yine aynı sezon İtalya Kupasının bir sonraki turunda Albinoleffe maçında ilk defa bir maça ilk 11’de başladı ve tam 73 dakika oyunda kaldı. Maçı takımı penaltılarla kaybetse de bu maç Verratti’nin geleceği için bir kırılma noktasıydı.

2009-2010 sezonunda Serie B’de de ilk maçına çıkan Marco Verratti, yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Serie B’de çıktığı ilk maça 79. Dakikada dâhil olup, oyunda kaldığı bu kısa süre içinde Pescara formasıyla kariyerindeki ilk golünü attı.
2010-2011 sezonu ise Marco Verratti için rüya gibiydi. Takımın kilit oyuncularından biri haline gelen Marco, Serie B’de 27 maça çıkıyor ve 1 gol atıp 2 de asist yapıyordu. Verratti, takımında orta sahanın ortasında defanstan topu alarak, ileri hatla aradaki bağlantıyı kuran, geriden oyun kurabilen ve top kapabilen bir oyuncu görevinde yer almaktaydı.
Yine aynı sezonun ortasında İtalya U-19 milli takımı teknik direktörü Daniele Zoratto tarafından ilk defa milli takıma çağrıldı ve Türkiye’yi 3-0 yendikleri maçta ilk defa milli takım formasını giydi.
2011-2012 sezonunda ise Marco Verratti neden bu kadar gelecek vaat eden bir isim olduğunu tüm İtalya’ya kanıtladı. Çıktığı 31 maçta yaptığı 9 asistle takımının Serie B’yi Şampiyon bitirerek Serie A’ya çıkmasında çok büyük bir paya sahipti. Orta sahada defansın önünde oynamasına rağmen yaptığı 9 asist, onun ne kadar teknik ve pas kapasitesi yüksek bir oyuncu olduğunun da göstergesi olmuştu.
Yine bu sezon hem İtalya U20, hem de U21 maçlarında görev alma şerefine de erişen Marco Verratti, kariyerinin en büyük ödüllerinden birini de Euro 2012 için Cesare Prandelli tarafından 32 kişilik İtalya A Milli takımı aday kadrosuna çağrılarak aldı. Angelo Ogbonna ile birlikte Serie B’den aday kadroya çağrılan 2 oyuncudan birisi olan Verratti, 23 kişilik son kadroda kendine yer bulamasa da, bu sayede ilerleyen zamanlarda teknik direktör Prandelli’nin aklındaki isimlerden biri olacağını ve İtalya futboluna damga vurabileceğini de kanıtlamış oldu.
Verratti’nin stili ve oyun mantalitesinden biraz bahsedecek olursak, Verratti 1,65 cm boyunda olmasına rağmen orta sahada inanılmaz fizik mücadeleye girip, çok fazla top kaparak bu eksiğini büyük ölçüde kapatıyor. Aynı zamanda maçlarda arkadan attığı net paslar ve kurduğu oyunlarla kendi idolü de olan Andrea Pirlo’ya çok benzetilen Verratti, sertliğiyle de David Pizarro’yu andırıyor. Teknik kapasitesi ve oyun zekası çok yüksek bir oyuncu olan Verratti ilerleyen dönemlerde çok can yakabilir. Kulübü Pescara ile olan sözleşmesini 2016’ya kadar uzatan Verratti, şu dönemde Juventus’la İtalya’da çok yaygın olan co-ownership (ortak sahiplik) konusunda görüşmeleri sürdürüyor. Eğer görüşmeler olumlu sonuçlanırsa gelecek sezon bonservisinin yarısı Pescara’da olmak şartıyla, Verratti’yi Juventus formasını idolü Andrea Pirloyla birlikte giyerken görebiliriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder