Bu Blogda Ara

26 Ağustos 2012 Pazar

“SPARTAK”laştırabilme Reçetesi?



29 Ağustos Çarşamba akşamı Fenerbahçe son yılların en önemli maçına çıkacak. Rakibi ilk maç deplasmanda 2-1 kaybettiği Spartak Moskova. Bu maçta Fenerbahçe hangi oyunu oynamalı, ne yaparsa turu geçer ve ne yaparsa bu turu kaybeder şöyle bir göz gezdirelim.

            Aykut Hoca ve Alex arasındaki sürtüşme eğer bu maçtan önce çözüme kavuşturulamazsa bu çok büyük bir sıkıntı yaratacaktır. Oyuncular, teknik kadro, yönetim ve taraftar kendini maça odaklayamayıp bu konuda takılı kalırsa Fenerbahçe’nin bu turu geçmesi imkânsız. Taraftarın bu olay ne olursa olsun, 90 dakika boyunca takımına sahada itici güç uygulaması ve ona göre içeriği bulunan tezahüratlar yapması gerekiyor. Son maçta kadın taraftarların Aykut Hoca’ya yaptığı tarz tezahüratlar bu maçı kesinlikle mahveder.
Taktiksel anlamda baktığımıza, Spartak Moskova kendi sahasında kazanmanın avantajını bilerek ve kontrollü başlayacaktır. Fenerbahçe’nin de asla maçın başından itibaren sadece atak düşünen bir oyun sergilememesi gerekiyor. Çünkü rakibin kontra ataktan bulacağı bir gol bu turu tamamen zora sokar. Fenerbahçe’de organize ataklarla, topu ve oyunun kontrolünü kendinde tutacak şekilde oynamalı ve defansı da asla bırakmamalı.
Diğer yapılması gereken şey, Fenerbahçe’nin sahayı çok iyi parsellemesi gerekiyor. Pas trafiklerinde oyuncuların yerleşimi çok önemli. Ezbere paslardan kaçınıp, tamamen görerek ve ayağa paslarla atağa çıkması gerekiyor. Bu taktiksel anlayışın ardından bu taktiğe uygun bir kadroda oyunda olmalı. Defans hattı eğer büyük bir sıkıntı olmazsa Gökhan-Yobo-Egemen-Hasan Ali şeklinde olacaktır. Şuan kadroya baktığımızda çıkabilecek en ideal defans hattı bu zaten. Maçta Egemen-Yobo ikilisinin çok fazla öne çıkmaması gerekiyor. Çünkü rakibin kontra atağa yatkın ofans oyuncuları var ve Egemen-Yobo ikilisi onlar için biraz yavaş kalıyorlar. Ayrıca Hasan Ali ve Gökhan’ında ileri çıkışlarında kesinlikle arkayı kontrol ederek gitmeleri gerekiyor. İlk maçta Hasan Ali bu işi yaparken zorlanmıştı. Gökhan’da ilk maçta ofansta etkili olmaya çalışırken Kombarov’un Gökhan’ın bıraktığı alanda etkili olması bu konuda önlem alınması gerektiğini gösteriyor.
Orta saha ya baktığımızda defans önündeki ikilinin Mehmet Topuz-Selçuk olması gerektiğini düşünüyorum. Mehmet Topuz’un fiziksel gücünden rakibin de fiziğini düşündüğümüzde mutlaka ortasaha da yararlanmak gerekiyor. Selçuk’da normalde tercihim olmaz fakat son maçlarda sergilediği müthiş performanslar onun bu maçta formayı hak ettiğini gösteriyor bence. Özellikle attığı iyi ve olumlu paslarla çok fazla dikkatimi çekti. Bu ikilinin önünde bence bir üçlü ve onun önünde tek forvet oynamalı. Sağda Krasic, Solda Stoch ve Ortada Kuyt ve Forvette Sow. Fenerbahçe’nin mutlak gol bulması gerekli ve bu sebeple ofans hattının mümkün olduğu kadar gole yakın ve yetenekli olması gerekiyor. Elindeki en yetenekli ve kaliteli ofans hattı bu şekilde kurulabilir. Kuyt’ın tecrübesi ve Sow’un kaliteli koşularıyla Kuyt-Sow ikilisi ilk maçta attıkları golde olduğu gibi çok etkili olabilirler. Ayrıca Krasic’in isabetli ortalarında kafa vuruşlarında etkili olabilecek bir Kuyt’ın ceza sahasında olması her an golün gelebileceğini gösterebilir. Ayrıca Stoch’da topla içeri kat ederek sağ ayağıyla yapacağı düzgün şutlarla gol bulabilir.
Ben Spartak maçının bu şekilde oynamaya çalıştığımız zaman bir şekilde gol veya golleri bularak gereken skoru alabileceğimizi düşünüyorum. Bekleyip görelim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder