Bu Blogda Ara

31 Ağustos 2012 Cuma

Fenerbahçe’nin Dişli Rakiplerini Tanıyalım



            Sezona Şampiyonlar Ligi hedefiyle başlayan Fenerbahçe’de, gerek transfer hataları ve gecikmeleri, gerek Aykut Kocaman’ın yaptığı taktik ve kadro yanlışları sebebiyle Spartak Moskova’ya elenen Fenerbahçe’ye Avrupa Ligi yolları gözüktü.

            Bugün öğlen saatlerinde Monaco’da ki Grimaldi Arena’da çekilen kuralar sonucunda, kuraya 2. Torbadan katılan Fenerbahçe’nin grubuna Fransa’dan Olimpique Marsilya, Almanya’dan Borussia Monchengladbach ve Rum kesiminden AEL Limassol geldi.
            Fransız Marsilya takımı başta teknik direktör Didier Deschamps olmak üzere bu yıl pek çok önemli kayıp yaşadı. Azpilicueta’yı Chelsea’ye, Alou Diarra’yı West Ham United’a, M’Bia’yı Queens Park Rangers’a kaptıran Marsilya, transfer dönemini de alış anlamında sessiz geçirdi. Kadrosunda halen Mandanda gibi iyi ve milli bir kaleci, Nkoulou gibi sağlam bir defans oyuncusu, Cheyrou gibi tecrübeli bir ortasaha oyuncusu ve Ayew kardeşler, eski Fransa Ligi gol kralı Gignac, Loic Remy ve Valbuena gibi çok önemli ofans oyuncularına sahipler. Takımın başınaysa 3 sezondur takım çalıştırmayan Fransız Elie Baup getirildi. Önceki turda Eskişehirspor karşısında Eskişehir’de ki maçta zorlanan fakat Velodrome’da ki maçta rahatlıkla turu geçen Marsilya geçtiğimiz sezon ki kötü performansın ardından bu yılda aynı kadro yapısıyla yine başarısız olması beklenirken şuan ligde oynadığı 3 maçın 3’ünüde kazanarak tüm futbol otoritelerini şaşkınlık içinde bıraktı.
            Diğer rakip ise Almanların eski devlerinden Borussia Mönchengladbach. Bir döneme damgasını vurduktan sonra ligden düşüp tekrar toparlanan ve eski günlerini arayan Mönchengladbach’ın başında bir taktik ustası Lucian Favre var. Geçtiğimiz sezon fırtına gibi esen ve ligi 4.bitiren Mönchengladbach, Fenerbahçe gibi şampiyonlar ligi elemesinden gelmiş bir takım. Dinamo Kiev’i çok zorlamasına rağmen elenmekten kurtulamayan Mönchengladbach, kadrosunda da geçen yıldan bu yana iskeleti korumasına rağmen önemli oyuncularında değişiklik yaptı. Reus gibi geçtiğimiz sezon Bundesliga’nın en iyisi olan oyuncusunu Dortmund’a kaptıran Mönchengladbach, defansın emniyet sibobu Dante’yi Bayern’e, ortasahasının önemli ismi Neustadter’i de Schalke’ye kaptırdı. Bu üç önemli oyuncusunu göndermesine rağmen yaptığı takviyelerle Avrupa’da çok ses getirmeyi başaran Mönchengladbach, forvete 12 Milyon euro’ya Luuk De jong’u ve 2,5 milyon euro’ya Mlapa’yı, defansına 7 milyon euro karşılığında Alvaro Dominguez’i, ortasahasına ise 8,5 milyon euro karşılığında genç İsviçreli Xhaka’yı transfer etti. Bu transferlerin yanında, kalesinde ter Stegen gibi önemli bir kalecisi, defansında Jantschke gibi bir dinamosu, ortasahasında Nordveit gibi Arsenal altyapısı ürünü oyuncusu ve ofansta ise Patrick Herrmann ve Arango gibi müthiş yetenekli ayaklara sahip durumda.
            AEL Limasol ise geçen yılın Rum ligi şampiyonu. Özellikle Türkiye-Rum gerginliğinin bu eşleşmeye büyük ölçüde yansıyacağı kesin. Fenerbahçe’nin Rum deplasmanı için, Rumların şimdiden taşkınlık ve olaylar için hazırlıklar yaptığı kulislerde dolaşmaya başladı. Rakip kadro kalitesi olarak çok zayıf görünse de tipik Rum-Yunan stili defansif ötesi futbol anlayışıyla Fenerbahçe’ye özellikle deplasmanda ki maçta çok zor anlar yaşatabilir.
            Fenerbahçe Avrupa Liginde gruplardan çıkmak için öncelikle iç sahadaki maçları galip bitirmeye çalışması lazım. Eğer iç sahadaki maçlarında en azından 2 galibiyet 1 beraberlik alırsa, deplasmanda alacağı 1 beraberlik veya 1 galibiyet gruptan çıkmaya yetecektir. Fenerbahçe kadro kalitesi olarak gruptaki bütün takımlardan üstün durumda fakat oyun stili, taktikler, sakatlar cezalılar ve formlar oynanacak her maçta farklı bir karakteristik yaracaktır. Son yıllarda düşen ülke puanımızı tekrar ayağa kaldırmak için bu sezon hem Fenerbahçe’nin hem Galatasaray’ın gruplarından çıkması ve mümkün olduğu kadar çok galibiyet alması gerekiyor.

            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder