Bu Blogda Ara

5 Ağustos 2012 Pazar

Yeni Yine Yeniden Futbol



            Geçtiğimiz sezon başında “Futbolda Şike” iddialarıyla sarsılan Türk Futbolu ve takımlar, sezon boyunca bu olayın gölgesinde futbol oynamaya çalıştı. 34 hafta lig ve 6 hafta süper final boyunca sadece futbolun konuşulduğu bir an neredeyse hiç olmadı. Geçtiğimiz aylarda bu olayın sonuçlanmasının ardından bu sezon artık gözler yine sadece futbolun üzerinde olacak.
            Bu sezon bizleri yine heyecan ve çekişme dolu müthiş bir lig bekliyor. Takımlarımız yaptıkları transferlerle yine hem ligde, hem Türkiye kupasında hem de Avrupa’da başarılı olmak ve hedeflerine ulaşmak için büyük uğraş veriyorlar.

            Bu sezon genel olarak baktığımızda Fenerbahçe ve Galatasaray diğer 16 takıma göre normalde 1 adım önde olması gerekirken bu sezon 2 adım önde görünüyorlar. Beşiktaş’ın yaşadığı ekonomik sıkıntı sebebiyle yeterince kaliteli bir kadro kuramaması ve genç, dinamik, başarıya aç bir ekip oluşturması bu “2 adım”ın en önemli sebebi konumunda. Trabzonspor’unda Burak Yılmaz gibi takımı skor olarak tek başına sırtlayan bir oyuncusunu Galatasaray’a vermesi de yine bu “2 adım” için diğer önemli sebep.  
            Bu sezon şuan ki kadro kaliteleri ve transferlere baktığımızda, şampiyonluk yarışı eğer bir sürpriz olmazsa Fenerbahçe ve Galatasaray arasında geçecek. İki takımda büyük paralar harcayarak eksik gördükleri her noktaya takviye yaptılar ve geniş birer kadro kurdular. Fenerbahçe’nin son Yobo ve Krasic transferlerinin ardından tek ve en önemli eksiği orta sahaya çift yönlü oynayabilen dinamik ve kaliteli bir oyuncu. Galatasaray’da ise Melo’nun gelme ihtimali çok yüksek olduğu için şuan ki kadroda görünen tek eksik Hakan Balta’nın daha önünde Şampiyonlar Liginde katkı sağlayabilecek bir sol bek. Fenerbahçe ve Galatasaray bu eksikleri tamamladığı takdirde kadro kaliteleri mükemmele yakın olacak ve Türkiye Ligini sürpriz olmazsa sürklase edecekler.
            Bu iki takımın ardından Avrupa Kupası için ilk 4 ün diğer 2 sırasının adayı ise oldukça fazla. Beşiktaş kurduğu genç ve başarıya aç takıma monte edilmiş birkaç tane tecrübeli oyuncuyla 3. sıranın en büyük adaylarından biri. Trabzonspor’da Burak Yılmaz’ın yerine onun ayarında bir forvet takviyesi yaptığı takdirde yine 3.sırayı kovalayacak bir diğer takım olacak. Bursapor, Avrupa Ligi maçında çok iyi bir görüntü vermese de kadro kalitesi iyi olduğu için ilk 4’e girebilir. Fakat defansın ortasına ve sağ kanada takviye yapması gerekmekte. Eskişehirspor ise Avrupa Liginde mücadele etmek için kurduğu güçlü kadrosu ve Ersun Yanal gibi başarıya alışkın bir hocayla Bursaspor’un bile önünde gözüküyor. Onlarda Batuhan’ın kadro dışı kalmasının ardından forvete kaliteli bir takviye yapmalılar bence.
            Bu 6 takımın ardından, bu takımları kovalayabilecek ve hatta yerlerini alabilecek takımlar ise Kayserispor ve Gaziantepspor. Kayserispor en kalite oyuncusu konumundaki Amrabat’ı ve diğer önemli ismi Hasan Ali Kaldırım’ı satmış olsa da, forvette iyi işler çıkarabilecek kaliteli bir Bobo, teknik kapasitesi ve oyun görüşü yüksek Mouche, zamanında Alman milli takımına kadar yükselmiş Malik Fathi’yle genç kadrosunu kalite ve tecrübeyle güçlendirdi. Gaziantepspor’da geçtiğimiz sezonun son 7 haftasında yaptığı inanılmaz çıkışı, Hikmet hocayla bu sezonda sürdürebilir. Senijad İbricic gibi birkaç sene önce Galatasaray’ın isteyip getiremediği bir oyuncuyu kadrosuna katan Antep ekibi, Dany’nin yerini genç ve bir o kadar da maç tecrübesi olan Kemal Tokak’ı kiralayarak doldurdu. Beşiktaş’la uzun süre üst düzey futbol oynamış bir oyuncu olan Ekrem Dağ takviyesi de yine Antep’in kadro kalitesini artırdı.
            Son yılların en flaş takımı İBBSpor’dan bu yıl eskisi gibi sürprizler beklemiyorum. Takımın Başına Carvalhal’i getiren, kaliteli oyuncularını kaybetmeden kalesine Portekizli Milli Kaleci Eduardo’yu kiralayan, defansa da yine Portekiz ekolünden Geraldes’i alan İBBSpor, Abdullah Avcı'nın yerleştirdiği sistem ve anlayıştan uzaklaşıp yeni bir sistem yaratma çabasına girerse çok ciddi bir düşüş yaşar.
            Geçen sezon Rıza hocayla çıkışa geçen Sivasspor’da bu yıl orta sıralarda kalacaktır. Kaliteli olmasa da, sayıca fazla oyuncu kaybeden Sivas, yerlerini doldurabilecek oyuncular alıyor gibi görünse de diğer takımların kadrolarına göre kadro kalitesi biraz altlarda kalıyor.
            Gençlebirliği’de mütevazi kadrosuna biraz daha kalitesi yüksek ve kendini gösterebilecek isimler kattı. Fakat kaybettiği isimler Soner, Yasin, Tum gibi takım iskeletinin çok önemli parçaları olduğu için ben bu sezon sadece ilk 10’a girmek için zorlayacaklarını düşünüyorum.
            Bu sezonun en büyük sürpriz adayları ise Kasımpaşa ve Orduspor. Takımın başına Hector Cuper’i getirerek gündem yaratan Ordu, kadrosunu büyük oranda koruyup, Cuper’in istediği hemen hemen her oyuncuyu kadrosuna kattı ve Cuper’in takımını yarattı. Eğer Cuper sistemini oturtur, istediği oyunu oynatabilirse, Ordu çok can yakabilir. Kasımpaşa’da Volkan Yaman, Elyasa, Abdurrahman Dereli, Fabian Ernst gibi hem Türkiye liginde oynamış kaliteli isimlerle, hem de Isaksson, Kalu Uche gibi Avrupa piyasasında hatrı sayılır öneme sahip oyuncularla kadrosunu takviye ederek “asansör takım” olmak istemediğini gösterdi.
            Elazığspor’da, eski Sivasspor’u yaratmaya çalışan ve pek çok eski oyuncusuyla kadroyu takviye eden Bülent Uygun, bu anlayışla sadece takımı ligde tutabilir ve üst sıraları zorlayamaz bence. Mersin İdman Yurdu, Karabükspor ve Antalyaspor’da yine ligde muhtemelen tutunacak fakat üst sıralarıda zorlayamacak ekipler.
            Düşme potasının en büyük ve tek adayıysa, hem diğer takımlara göre yetersiz kadro kalitesi, hem de süper lig tecrübesinin çok fazla olmaması sebebiyle; Akhisarspor.  Diğer iki takım ise çok büyük ihtimalle ilk 10’un dışında kalacak takımların kendi aralarındaki maçlarıyla belirlenecek.
            Kısaca, gelecek sezondan beklentilerim şuan için bu yönde. Daha transfer döneminin bitmesine 1 aylık bir süre var ve takımlar ligin başlamasıyla birlikte eksiklerini daha iyi görüp tekrar takviyeler yaparak bu öngörüleri değiştirebilirler.

            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder